__________bismillahirrahmanirrahim__________

rahman ve rahim olan, esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adıyla

12 Eylül 2007 Çarşamba

ALTINI ÇİZDİKLERİM- BAKARA 22


_Kurtuluş tablosu gözlerinin önünde canlandırılmadan önce, uğratılmış oldukları o işkence ve baskıların, Rabbleri tarafından belirlenmiş bir imtihan vesilesi olduğu vurgulanıyor. Böylece, gerek onların ve gerekse şiddete maruz bırakılan herkesin kafasına yerleştirilmek isteniyor ki, kulların sıkıntılı olaylarla karşılaşmaları; imtihan, deneme, fitne ve acıların içinden geçerek pişme amacına dönüktür. Bu gerçeğin bilincine varanlar; çektikleri sıkıntılardan fayda sağlarlar, başlarına gelen belâlardan ibret alırlar ve uyanıklıkları oranında bunlardan kazançlı çıkarlar.

Eğer acı çeken kimse çektiği bu acının bir imtihan dönemi olduğunu kavrar ve bu imtihan dönemini başarı ile geride bırakırsa çektiği acı boşuna gitmemiş olur. İnsan, bu düşünceyi kafasında yaşatınca, çektiği acılara daha kolay katlanabilir. Ayrıca, bu acı tecrübeden dünya hesabına deneyim, bilgi, sabır ve dayanma gücü kazandığı gibi, Ahiret hesabına da, çektiği acının ecrini sırf Allah'tan beklemek, Allah'a yakarmak kurtuluşu O'ndan beklemek ve O'nun rahmetinden asla umut kesmemek gibi önemli kazançlarla çıkar. Böyle olduğu içindir ki, yüce Allah yukardaki işkence ve baskı tablosunun anlatımını, "Bu, sizin için Rabbinizden gelen çok önemli bir imtihandı" şeklinde düşündürücü bir yorum cümleciği ile noktalıyor.

_bu kısımdan sonrası için seyyid kutub’un açıklamaları bizce yeterli değil… onun için bu kısmı aktarmıyoruz. “yahudi aynı yahudidir. katı kalpliliği, maddeci zihniyeti ve gayb sızmalarına kapalı his dünyası bakımından her dönemin yahudisi aynıdır.” şeklinde bir açıklama yapılmış. bizce bakış açısında bir yanlışlık var. “yahudi”leşme meselesi bizce bu kadar da basit açıklanamaz. yani “yahudiler işte hepsi böyle bunların” gibi bir açıklama tarzı gayet yüzeysel ve hatta yanlış bizim kanaatımıza göre… altını çizdiklerimiz gibi, üstünü çizdiklerimizde var tabi ki,bu kısımda onlardan biri… yanlış anlamamışızdır inşallah… bu konuda “yahudileşme temayülü/mustafa islamoğlu” kitabındaki yaklaşımlar bizce daha doğru…(bakara 49…)

_alıntılar: 1. cilt, sayfalar 100-104, dünya yayıncılık, istanbul 2003

_çevirenler: salih uçan, vahdettin ince