__________bismillahirrahmanirrahim__________

rahman ve rahim olan, esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adıyla

25 Ağustos 2007 Cumartesi

ALTINI ÇİZDİKLERİM- BAKARA 4


_münafıkların her dönemde müslümanların iç cephesinde yıkım meydana getirme açısından önemli rol oynayabileceklerine, onların oyunlarını ve çirkin hilelerini keşfetmenin ne kadar gerekli olduğuna dikkatleri çekmek…

_münafıklar, kâfirler gibi, daha baştan hidayete yüz çevirmiş; kulaklarını işitmekten, gözlerini görmekten ve kalplerini algılamaktan alıkoymuş değillerdir. Fakat onlar işin içyüzünü açık-seçik biçimde anladıktan sonra körlüğü hidayete tercih ettiler. Yani ateş yakmak istemişler ve yakmışlar, yaktıkları ateş çevrelerini aydınlatmaya başlayınca kendi istekleri ile yaktıkları bu ateşten yararlanmamışlardır. O zaman yüce Allah önce isteyip sonra yararlanmaktan vazgeçtikleri "aydınlıklarını gidererek" kendilerini "hiçbir şey göremeyecekleri koyu bir karanlıkta bıraktı". Tabii ki, aydınlıktan yüz çevirmiş olmalarının cezası olarak.

_bütün insanlığa seslenen bir çağrı ile karşılaşırız. Bu çağrının içeriği; tüm insanların onurlu ve istikametli, arı ve duru, yapıcı ve yararlı, hidayete ve kurtuluşa erdirici tabloyu, yani takva sahiplerinin tablosunu seçme dileğidir.

_parçadan alıntı yapmak bu kısımda oldukça zor, bütünlüğü bozunca anlam eksilmesi, bozulması olabiliyor. bu kısmı tefsir sitemizdeki "seyyid kutub'un bakara süresi 1. kısım" linkinden [münafıkların karakteri, şirk ve müşrik başlıkları altında] takip ederseniz anlam bütünlüğü daha iyi sağlanır inşallah.

_alıntılar: 1. cilt, sayfalar 60-62, dünya yayıncılık, istanbul 2003

_çevirenler: salih uçan, vahdettin ince